Poprawna wentylacja w kuchni: rekuperacja, czy wentylacja grawitacyjna?

Wymiana powietrza w budynkach takich jak dom, czy obiekt gastronomiczny może wymagać różnych rozwiązań. Wentylacja jest procesem polegającym na eliminacji zużytego powietrza z wnętrza i zastąpienia go świeżym z zewnątrz. Znajdziemy dwie formy wentylacji pomieszczeń: wentylację grawitacyjną oraz wentylację mechaniczną. Pierwsza z nich działa na zasadzie naturalnych zjawisk opartych na ciśnieniu powietrza oraz różnic w temperaturze powietrza. Natomiast wentylacja mechaniczna współpracuje z systemem wentylatorów lub urządzeń wentylacyjnych zasilanych energią elektryczną. 

Wentylacja grawitacyjna

Działanie wentylacji grawitacyjnej opiera się na wykonaniu kanałów wentylacyjnych oraz kratek wentylacyjnych. Instalacja powinna z teorii zapewniać skuteczny transport powietrza z wnętrza budynku na zewnątrz. W takim wypadku konieczne jest więc otwieranie lub uchylanie okien w celu wzmocnienia skutecznego działania naturalnej wentylacji. Możemy też pokusić się o montaż nawiewników okiennych w miejscach, gdzie zachodzi potrzeba właściwej wymiany powietrza. Wentylacja grawitacyjna wymaga też korzystania z drzwi posiadających lekko podcięte skrzydło lub wyposażonych w specjalne otwory wentylacyjne. W kuchni domowej mogą to być specjalne tunele lub właśnie podcięcia zapewniające szczelinę do pozbycia się powietrza. W przypadku lokali gastronomicznych montaż tego typu rozwiązania w żadnym stopniu się nie sprawdzi. Regularne, wielogodzinne gotowanie wymaga znacznie bardziej skutecznego systemu wentylacji. Pamiętajmy, że wentylacja grawitacyjna działa wyłącznie przy zachowaniu optymalnych warunków wewnątrz i na zewnątrz budynku. Rodzi to szereg komplikacji w obiektach gastronomicznych, gdzie wymiana powietrza i zachowanie optymalnych warunków do pracy jest bardzo ważne. Problemy z wentylacją widać wyraźnie w punktach żywienia, gdzie znajduje się kilka urządzeń grzewczych. Warunki pracy stają się nie do zniesienia dla wielu pracowników, a rozwiązaniem tego problemu jest wentylacja mechaniczna.

Wentylacja mechaniczna

Właściwa wentylacja w przypadku miejsc takich jak dom składa się z kanałów wentylacyjnych oraz rekuperacji (wymiennika ciepła). To rozwiązanie pozwala na regularną i automatyczną wymianą powietrza na nowe. Znikają więc wszystkie wady poprzednika związane z nieskutecznym działaniem ciągu, który był dotychczas zależny od warunków wewnątrz i na zewnątrz budynku. Wentylacja mechaniczna w lokalach gastronomicznych, ale też domach wyposażona jest w okap kuchenny. Zapewnia on wymuszony obieg powietrza, a cała instalacja jest przyłączona do oddzielnej kratki wyciągowej. W ten sposób instalacja nie wpływa na działanie wentylacji grawitacyjnej. W niektórych przypadkach stosowane jest wyprowadzenie kanału poprzez ścianę i zakończenie go specjalną kratką (metalową, zwykłą lub też zaworem elektronicznym). Warto wiedzieć, że w przypadku przyłączenia okapu kuchennego do pojedynczego kanału wentylacji grawitacyjnej, skuteczna wymiana powietrza będzie możliwa wyłącznie w trakcie włączenia okapu. Moc urządzenia wentylacyjnego, zarówno w przypadku wentylacji mechanicznej z rekuperatorem, jak i w przypadku okapu powinna być dopasowana swoją mocą do własnych potrzeb. Specjaliści wskazują na potrzebę minimum sześciokrotnej wymiany powietrza w pomieszczeniu w ciągu godziny.